RI&E

Creëer die veilige, gezonde werkplek met een RI&E

Heb je personeel dan is een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) verplicht. En daar is ook een goede reden voor. Simon Sinek zei ooit:

“Klanten zullen pas van een bedrijf houden zodra werknemers van het bedrijf houden.”

En daar zit wat in. Werknemers zijn immers de ziel van de onderneming. Hun houding zie je terug in de kwaliteit van het product dat je biedt. Of in het contact dat ze hebben met klanten. Belangrijke ambassadeurs dus. Nou zijn er veel manieren om de betrokkenheid van werknemers aan te wakkeren. En natuurlijk moet er ook sprake zijn van intrinsieke motivatie. Toch is er één belangrijke basisvoorwaarde die alle werknemers belangrijk vinden:

Veilig en gezond werken.
Als mensen in een ongezonde, onveilige omgeving moeten werken, dan is dat funest voor de motivatie en de liefde voor het bedrijf. En dat zul je terugzien in de kwaliteit van het product dat je levert. ‘Veiligheid en gezondheid’ is dus een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Een goede RI&E creëert die voorwaarde.

Wellicht heb je een preventiemedewerker in dienst die de RI&E op zich neemt? Of misschien doe je dit zelf? Beide gevallen zijn prima werkbaar. MKB Risico Adviseurs neemt dit eigenaarschap ook zeker niet uit handen. Ik help, begeleid en ben jouw sparringpartner. Daarbij kijk ik ook naar de lange termijn en voorkom ik dat jouw RI&E een momentopname is.

De voordelen

  • Onafhankelijke, professionele analyse
  • Overzicht van specifieke risico’s van úw bedrijf
  • Bespreking van verzekerbare én niet-verzekerbare risico’s
  • Hulp bij het treffen van de juiste maatregelen
  • Daardoor: meer zekerheid over de continuïteit van uw bedrijf

Wat meer over RI&E

Natuurlijk vertel ik je graag meer over een RI&E voor jouw bedrijf. Hieronder zie je alvast wat veelgestelde vragen. Vervolgens kunnen we samen kijken hoe we dit voor jouw onderneming inrichten.

Wat is een RI&E?
Alleen al voor de bewustwording van de veiligheid- en gezondheidsrisico’s binnen jouw bedrijf is een RI&E erg nuttig. Een RI&E bestaat uit een lijst met risico’s waaraan een plan wordt gekoppeld om die risico’s zoveel mogelijk weg te nemen. Niet heel ingewikkeld dus en lekker doelgericht: dit is een probleem en daar staat deze oplossing tegenover.

Hoe vaak moet ik een RI&E uitvoeren?
Een RI&E moet altijd actueel en volledig zijn. Hoe vaak deze aangepast moet worden is afhankelijk van veranderingen binnen de organisatie. Een nieuwe bedrijfslocatie of productielijn? Dan zul je de RI&E moeten actualiseren.

Wat zijn de gevolgen als ik geen RI&E heb?
Wanneer je bij een controle, bijvoorbeeld naar aanleiding van een bedrijfsongeval, geen geldige RI&E kunt laten zien, dan wordt er direct een boete opgelegd. De boete is afhankelijk van het aantal medewerkers en kan oplopen tot 4500 euro. Nog veel belangrijker is natuurlijk dat je verantwoordelijkheid wilt nemen voor het welzijn van je medewerkers.

Tijd voor actie dus!